Självmordets barn

Att leva kvar utan svar

Reflektion 11

Kategori: Maria skriver

Ibland blir ledsenheten för stor. Barn kan också utveckla depression till följd av en svår händelse eller svåra livsomständigheter. När man är liten kan det vara svårt att förstå sig på vad som händer inuti, i tankar och känslor, och därför kanske man inte kan sätta ord på hur man mår. Barn kan ofta känna sig jättearga utan anledning och tycka att vardagen och vuxna är svår att hantera. Det kan vara ett tecken på att någon är deprimerad.
 
Som vuxen kan man se att barnet inte känner sig glad någon gång och inte heller har lust med något som den brukar tycka om. Barnet får svårare att bry sig om sig själv och andra i familjen. En depression hos både barn och vuxna kan påverka sömnen på olika sätt. Antingen sover man för mycket men blir ändå aldrig pigg. Eller så är det svårt med insomning eller vaknar lätt och känner stor ängslan. När man är nedstämd blir man inte ens glad av riktigt roliga saker. Ibland blir det tyst och stumt inuti och ibland far tankar och känslor omkring i hög hastighet och utan sortering. Det blir allt svårare att koncentrera sig på enkla saker och man kan känna det som att man inte är med andra på riktigt.
 
Värst av allt är att självkänslan och självbilden påverkas negativt av depression. Man kan tänka riktigt dåliga tankar om sig själv. Ofta tankar om värdelöshet, alla problem man har, all skuld man känner. Ibland kommer det tankar på att det vore bättre att inte finnas till. Allt detta kan var symptom på en depression och när ett barn känner så behöver man söka hjälp. 
 
Har man varit med om något så traumatiskt som en förälders självmord så finns det risk att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är svårt att skydda och stödja barnet omkring alla frågor, känslor och samhällets reaktioner. Barnet kan känna stort ansvar för att skydda och försvara sin döda förälder vilket ger en stor tyngd. Barnet kan känna sig ansvarig och brottas med svåra frågor om kärlek och värde när föräldern inte orkade leva vidare trots att barnet fanns. 
 
Depression är en svår och allvarlig sjukdom som kan leda till döden genom suicid. Det är viktigt att få samtalshjälp att förstå vad som hände föräldern. För barnet som utvecklar psykisk sjukdom är det lika viktigt att få hjälp att förstå sig själv och få kunskap om hur vår hjärna fungerar. 
 
 
.
Kommentera inlägget här: